Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní

23. 8. 2007
Křeček polní

Délka těla činí 21-28 cm, krátký, 3-6 cm dlouhý ocas je pahýlovitý, hmotnost 140-400 g. Břišní strana je černá, hřbet žlutohnědý, pod bělavými až nažloutlými tvářemi je hnědočerný proužek srsti. Světlé pesíky hřbetní strany těla mají tmavé špičky. Ojediněle se vyskytují i zcela černí jedinci. V rozčilení skřípe zuby a zpravidla se pak vztyčuje na zadní končetiny a zaujímá agresivní postoj. Křeček polní má velké lícní torby, ve kterých přenáší zásoby potravy do svých nor. V chrupu, složeném ze 16 zubů, jsou nápadné 2 páry řezáků. Je to druh východního původu, zasahuje ze střední Sibiře až do střední Evropy, nejdále po Holandsko a západní Francii. U nás žije po celém území, ale spíše ostrůvkovitě. Výskyt křečka polního je vázán na teplé a lehké půdy obilnářských oblastí. Nejraději sídlí na jílových a písčitých půdách. Křeček polní má soumračnou aktivitu, ale v období přemnožení ji posunuje i do světlé fáze dne. Obývá rozsáhle rozvětvené, často několik metrů dlouhé a hluboké nory vybavené obytnými ložnicemi a zásobárnami. Ložnice si křeček vystýlá měkkým materiálem.K zimnímu spánku využívané ložnice se nacházejí v hloubce pod 2 m. V blízkosti se nalézá vždy zásobárna potravy, kterou je křeček schopen zaplnit až 15 kg zrní. Potravu tvoří semena rostlin, v obilnářských oblastech zejména obilí. Vedle rostlinné potravy konzumuje křeček polní hmyz a mláďata pěvců. Samičky jsou březí od dubna do srpna. Březost trvá asi 20 dnů. V závislosti na počasí rodí křeček polní 2 až 3 vrhy ročně (v každém vrhu může být 4-12 mláďat). Po 4 týdnech života se mláďata osamostatňují a opouštějí noru matky. Pohlavně dospívají po třech měsících života a začínají se rozmnožovat. Odhaduje se, že křeček polní se dožívá stáří až 10 let.




Obrázek i text www.skrecky.sk
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář